استارتاپ ها پس از گذراندن مراحل اولیه و رسیدن به یک ثبات نسبی، با انبوهی از فعالیتها مواجه هستند که هر کدام از آنها دارای اهمیت خاصی بوده و میبایست بهموقع انجام شوند. بنابراین نیازمند جذب نیروهای جدید هستند. گذراندن این مرحله، غالبا جهش بزرگی در استارتاپ ها ایجاد میکند و پس از آن با جذب سرمایهگذار و کسب درآمد میتوانند به سوددهی نیز برسند.
موارد زیر راهحلهای قابل انجام در جهت حل مسئله جذب نیروی انسانی است:
1- استخدام نیروی ماهر و با تجربه برای استارتاپ
2- افزایش اعضای تیم و دادن سهام به آنها(که در اینصورت نیز معمولا صاحبان استارتاپها به دنبال نیروی ماهر میگردند)
3- جذب کارآموز برای استارتاپ (به معنای شخصی که خلاقیت، انگیزه و دانش تخصصی اولیه خوبی دارد ولی تجربه کار عملی چندانی ندارد.)
ثبتنام شرکتها در پنجمین نمایشگاه آنلاین کارآموزی و استخدام | یک آگهی رایگان کارآموزی
بررسی راهحلهای تیم سازی در استارتاپها
استخدام نیروی ماهر و با تجربه برای استارتاپ
با توجه به این که نیروی باتجربه انتظار دستمزد بالایی دارد، استخدام این فرد برای استارتاپها به سختی امکانپذیر است. اگرچه حتی اگر یک استارتاپ بتواند حقوق این فرد را نیز تامین کند، او چسبندگی زیادی به تیم نخواهد داشت و هر لحظه احتمال جدایی او وجود دارد. اما با توجه به در حال رشد بودن یک استارتاپ، ماندگاری نیروها از اهمیت بالایی برخوردار است.
علاوه بر این، فرد بدلیل تجربه محیطهای حرفهای، معمولا به سادگی با محیطهای استارتاپی وفق پیدا نمیکند و حتی ممکن است برای تیم استارتاپی مشکلساز شود. در این مرحله از بلوغ استارتاپ ها، تنها برای سپردن پروژههای کوتاه مدت و ضروری، استفاده از افراد باتجربهای که قرار نیست سهامدار باشند، توصیه میشود.
افزایش اعضای تیم و دادن سهام به آنها
پیشنهاد دوم یعنی افزایش همتیمی و دادن سهام به او، کاملا بستگی به استارتاپ، تناسب تیم با ایده و همچنین وضعیت سهامداران اصلی دارد. برای مثال در ایدهای که در بستر آیتی(IT) انجام میشود، باید حداقل یک متخصص آیتی جزء افراد اصلی تیم(سهامدار) باشد. بنابراین تیم اصلی باید به گونهای سازماندهی شده باشد که پوششدهندهی جنبههای اصلی و اولیه کار باشند.
اگر در یک استارتاپ، برای همهی جنبههای اصلی فردی لایق وجود داشته باشد، اما در ادامه و با توجه به گسترش کار، هرکدام از این جنبهها، نیازمند نیروی جدید باشند، اضافه کردن یک فرد ماهر به عنوان سهام دار چندان منطقی به نظر نمیرسد، زیرا این فرد ماهر، یا باید سهام بالایی دریافت کند که از نظر اعضای اصلی تیم منطقی به نظر نمیآید، یا سهام کمتر دریافت کند که احتمالا ارزش چندانی برای قبول کردن توسط فرد ماهر ندارد.
در کنار این مسائل، مشکل وفق پیدا نکردن این فرد با تیم نیز موضوع مهمی است که نمیتوان از آن براحتی چشمپوشی کرد.
جذب کارآموز برای استارتاپ
در مورد پیشنهاد سوم و جذب کارآموز، ابتدا باید به این نکته دقت کرد که به چه کسی کارآموز گفته میشود؛ زیرا ذهنیت مناسبی از کارآموزی در سمت کارفرمایان و کارجویان وجود ندارد. یک کارآموز فردی است با انگیزه، خلاق، پرانرژی و دارای رزومه مناسب دانشگاهی که برای کسب تجربه و آموزش مهارتهای عملی، حاضر است مدتی را بصورت رایگان یا با دستمزد کم، به صورت داوطلبانه کار کند.
چنین فردی با توجه به انگیزه بالا و پیش زمینهدانشگاهی خود، میتواند فردی بسیار مفید برای مجموعههای مختلف باشد. تیم های استارتاپی در صورت داشتن برنامهریزی برای جذب و رشد کارآموزان، به منظور تبدیل شدن آنها به اعضای اصلی شرکت در آینده، میتوانند محیط جذابی برای کارآموزان باشند.
در اینصورت نیز، استارتاپ ها میتوانند با موفقیت و ککنار پرورش نیروهای آینده خودد، از این مرحله عبور کنند. لازمه محیط استارتاپی شور، انگیزه و انرژی است که بیشتر در یک نیروی جوان بیشتر از نیروی دارای سابقه کاری پیدا میشود. تیم استارتاپی و کارآموزان در طی دوره کارآموزی٬ از ویژگیهای شخصیتی یکدیگر شناخت بیشتری می یابند و میتوانند با آگاهی بیشتر دربارهی ادامه کار، تصمیم گیری کنند.
پس از دوره کارآموزی که شناخت دو طرفه حاصل شده است، اعضای تصمیمگیرنده در استارتاپ، میتوانند به استخدام یا دادن سهام متناسب با توانمندی و ارزش فرد و حتی در مواردی قطع همکاری، فکر کنند.
جمع بندی
یکی از چالشیترین و مهمترین مراحل در رشد یک استارتاپ، موضوع تیم و جذب نیروی جدید است.چه بسا در استارتاپهایی همین موضوع باعث شکست میشود.در هنگام جذب بایستی به موارد ریز و درشتی توجه کرد تا بعد از گذشت مدت زمانی، پشیمانی از جذب نیرو پیش نیاید.نکاتی که از نظر دانشکار به عنوان پل ارتباطی کارفرمایان و کارجویان به صو ت موردی به شرح زیر میباشد:
- قبل از جذب نیرو، به این اطمینان برسید که شرایط کاری به نحوی است که واقعا به جذب نیروی جدید نیاز دارید.
- قبل از جذب نیرو، سعی کنید بصورت کامل و شفاف در مورد شرح وظایف نیروی جدید و فرهنگ سازمانی غالب بر محیط کاری توضیحاتی را مکتوب کنید.
- قبل از جذب نیرو، شرح کاملی از شرایط بسته حقوق و مزایا برای جذب نیرو را با توجه به ظرفیت و توان خود مشخص نمایید.طراحی بسته حقوق و مزایا از اهمیت بالایی برخوردار است.
- پس از تصمیمگیری برای جذب نیرو، سعی کنید از کانالهای کاریابی مثل دانشکار برای رسیدن به جمعی از کارجویان واجد شرایط برسید.
- برای شناخت بهتر کارجویان، سعی کنید از آزمونهای شخصیتی گوناگون مثل MBTI ، DISC و NEO و آزمونهای معتبر دیگر استفاده کنید.
- پس از انتخاب گزینههایی برای مصاحبه، سعی کنید در جلسه مصاحبه حداقل سه نفر از اعضای اصلی تیم حضور داشته باشند تا تصمیمگیری جامعیت بیشتری داشته باشد.
- سعی کنید پس از جذب نیرو، توضیحات و نظارت کامل بر کار نیروی جدید را تا حداقل سه ماه اول کاری و قبل از دادن دسترسیهای حیاتی، مد نظر قرار دهید.
ثبتنام شرکتهای دانشبنیان در نمایشگاه آنلاین کار با 70 درصد تخفیف
مطالب وبلاگتون رو خوندم و واقعا تحت تاثیر قرار گرفتم از قدرت قلمتون همین طوری ادامه بدین