تحلیل تیپ شخصیتی ESFP و مشاغل مناسب آنها
تیپ شخصیتی ESFP (برونگرا، حسی، شهودی، ادراکی) یکی از ۱۶ تیپ شخصیتی در تست MBTI مایرز بریگز (Mayers Briggs) است. افراد با این تیپ شخصیتی، معمولا اشخاصی غیر قابل پیشبینی، کاردان, اجتماعی و خوشمشرب شناخته میشوند. آنها دوست دارند در مرکز توجه باشند و اغلب به عنوان سرگرم کننده یا “دلقک کلاس” توصیف میشوند.
تیپ شخصیتی ESFP درمقابل تیپ شخصیتی INTJ قرار دارد.
به گفتهی روانشناس David Keirsey توسعه دهندهی Keirsey Temperament Sorter، تقریبا 4% تا 10% مردم دارای این تیپ شخصیتی هستند.
ویژگیهای کلیدی تیپ شخصیتی ESFP
- افراد با این تیپ شخصیتی عملگرا، خلاق و ایدهپرداز هستند. آنها ترجیح میدهند تا مفاهیم را از طریق تجربیات عملی بیاموزند و کتاب و بحثهای تئوری را دوست ندارند.بههمین جهت، دانشجویان با این تیپ شخصیتی معمولا در کلاس دروس عمومی و سنتی با مشکل روبهرو میشوند. با این وجود، در شرایطی که امکان تعامل با دیگران داشته باشند و یا بتوانند بهصورت تجربی یاد بگیرند، عملکرد بهتری از دیگران خواهند داشت.
- این افراد بیشتر در زمان حال زندگی میکنند و بعضی اوقات از عواقب احتمالی و بلند مدت کارهای خود بیاطلاع هستند. آنها معمولا عجولانه تصمیم میگیرند و در زمان وقوع مسائل آنها را میفهمند. آنها علاقهای به کارهای روزمره و روتین ها ندارند، در مقابل علاقهی شدی به کسب تجربههای جدید دارند و همواره بهدنبال ماجراجوییهای تازه هستند.
- علاوه براینکه این افراد در مورد مسائل پیرامون خود کاملا آگاه هستند، در برخورد با دیگران نیز از فهم و درک بالایی برخوردار هستند. آنها احساسات دیگران را به خوبی درک کرده و پاسخ مناسبی به این احساسات میدهند. این افراد از نظر دیگران خونگرم، دلسوز و خوشمشرب شناخته میشوند.
- درحالی که افراد با تیپ شخصیتی ESFP شوخطبع و خوشگذران هستند و از کانون توجه بودن دوری نمیکنند، آنها بیشتر به داشتن یک زندگی ساده در زمان حال و انجام کاری که در لحظه درست بهنظر میرسد، علاقهمند هستند.
نقاط قوت تیپ شخصیتی ESFP
- خوشبین و خوشاخلاق
- اجتماعی و خوشمشرب
- درلحظه زندگی کردن
- عملگرا
نقاط ضعف تیپ شخصیتی ESFP
- نداشتن علاقه به تئوریهای انتزاعی
- کم حوصله بودن
- بیبرنامه بودن
- واکنش گرا
رویکردهای شناختی تیپ شخصیتی ESFP
براساس تست MBTI، شخصیت هر فرد با توجه به رویکردهای شناختی مختلف (تفکر، احساس، شهود، حس)، مشخص میشود. بعضی از این رویکردها بر رویکردهای دیگر غالب هستند و ترتیب سلسله مراتبی این رویکردها بر چگونگی رفتار مردم و درک و ارتباط آنها تاثیر میگذارد.
این رویکردها گاهی بهسمت بیرون (برونگرا) و گاهی به سمت درون (درونگرا) متمرکز میشوند. رویکردهای برونی بر تعامل و کنش در دنیای اطراف شما متمرکز هستند، در حالی که رویکردهای درونی بر تحلیل افکار درونی متمركز هستند.
رویکرد غالب: برونگرای حسی
- افراد با این تیپ به جای فکر کردن به آيندهی دور، ترجیح میدهند تا درحال زندگی کنند. آنها، همچنین یادگیری در مورد حقایق عینی را به جای ایده های نظری ترجیح می دهند.
- این افراد زمان زیادی را صرف برنامهریزی و سازماندهی نمیکنند. درعوض، تا جایی که امکان دارد، تصمیمگیری درمورد هر مسئلهای را به تعویق میاندازند.
- هنگام حل مسائل، این اشخاص به تواناییهای خود اعتماد دارند و مطمئن هستند که میتوانند راهحلی برای آن پیدا کنند. درحالی که این افراد منطقی و عملگرا هستند، اما علاقهای به ساختار، نظم و برنامهریزی ندارند. آنها در لحظه تصمیم میگیرند و زمان زیادی را صرف برنامه ریزی نمیکنند.
رویکرد کمکی: درونگرای احساسی
- ESFP ها در هنگام تصمیم گیری بیشتر بر احساسات شخصی خود متکی هستند تا بر منطق و حقایق.
- افراد با این تیپ شخصیتی، دارای یک سیستم ارزشی درونی هستند که برمبنای آنها تصمیم گیری میکنند. آنها کاملا نسبت به احساسات خود واقف هستند و نسبت به دیگران همدلی زیادی دارند. این افراد، به خوبی میتوانند دیگران را درک کنند و خود را جای آنان قرار دهند.
رویکرد سوم: برونگرای منطقی
- این رویکرد بر اجرای نظم در دنیای بیرون متمرکز است. محوریت آن بهره وری، منطق و نتایج است.
- از آنجایی که این جنبه از شخصیت، جنبهی ضعیفی از تیپ شخصیتی ESFP بهشمار میآید، این افراد ممکن است همیشه از درمیان گذاشتن قضاوتهایشان احساس امنیت نکنند، مخصوصاً اگر گمان کنند که این کار هماهنگی گروه را مختل میکند.
رویکرد فرعی: درونگرای شهودی
- درحالی که این جنبه از شخصیت مشهود و قابل توجه نیست، اما به افراد این تیپ کمک میکند تا بتوانند الگوها را شناسایی کرده و بین مشاهدات خود ارتباط برقرار کنند.
- این افراد معمولا در بهکارگیری منطق برای بررسی مفاهیم انتزاعی مهارت ندارند، اما این حس میتواند به آنها کمک کند تا نسبت به خود و جهان اطراف خود بینش بیشتری پیدا کنند.
افراد مشهور با تیپ شخصیتی ESFP
- بیل کلینتون (Bill Clinton)، رئیس جمهور سابق آمریکا
- پابلو پیکاسو (Pablo Picasso)، نقاش
- مارک کیوبن (Mark Cuban)، کارآفرین
- ویل اسمیت (Will Smith)، بازیگر
- فرد و جرج ویزلی (Fred and George Weasley)، کاراکترهای کتاب هری پاتر.
روابط شخصی تیپ شخصیتی ESFP
این تیپ افراد بهخاطر شخصیت برونگرایانه، از وقت گذرانی در کنار دیگران لذت میبرند و مهارتهای بین فردی فوقالعادهای دارند. این افراد احساسات دیگران را به خوبی درک کرده و درمقابل احساسات آنها به خوبی واکنش نشان میدهند. بههمین دلیل است که افراد با این تیپ شخصیتی میتوانند رهبران خوبی باشند. آنها استعداد و مهارت خوبی در انگیزه دادن و آگاهی بخشیدن به دیگران دارند و به راحتی میتوانند آنها را متقاعد کنند.
ESFP ها اغلب افرادی خونگرم، مهربان و متفکر شناخته میشوند که باعث میشود دوست داشتنی و محبوب شوند. این افراد از آشنایی و ملاقات با اشخاص جدید لذت میبرند و همچنین تشنهی کسب تجربههای جدید هستند. عموما این افراد بر زمان حال تمرکز دارند و اغلب جزو اولین اشخاصی هستند که جدیدترین دستگاههای شهربازی و یا ورزشهای مهیج را امتحان میکنند.
مسیرهای شغلی
از آنجایی که فراد با تیپ شخصیتی ESFP اصلا علاقهای به روتین ندارند، در مشاغل با تنوع بالا عملکرد بهتری دارند. همچنین برای این افراد، مشاغلی که شامل تعاملات اجتماعی بالایی هستند نیز مناسب هستند، چراکه در اینصورت این افراد به خوبی میتوانند مهارتهای بین فردی خود را به نمایش بگذارند. مشاغلی که نیازمند ساختار و کار انفرادی هستند برای این افراد دشوار و خسته کننده هستند.
مشاغل مناسب تیپ شخصیتی ESFP
- هنرمند
- بازیگر
- مشاور
- مددکار اجتماعی
- مربی ورزشی
- ارائه دهندهی مراقبت از کودکان
- نوازنده
- روانشناس
- متخصص منابع انسانی
- طراح مد
نکاتی برای تعامل با تیپ شخصیتی ESFP
روابط دوستانه
افراد با این تیپ شخصیتی از روتین های تکراری و قدیمی زود خسته و دلزده میشوند و همواره برای ماجراجوییهای جدید آماده هستند. برای همگام شدن با این تیپ شخصیتی، باید همیشه برای تجربیات جدید آماده باشید، از بازدید مکانهای جدید گرفته تا ملاقات افرادی که نمیشناسید. این افراد از داشتن یک همراه قابل اعتماد برای ماجراجویی و سرگرمی لذت میبرند.
والدین
کودکان با تیپ شخصیتی ESFP بسيار مشتاق و با انرژی هستند، که می تواند برای والدین هم سرگرم کننده و هم خسته کننده باشد. با فراهم آوردن راههای تخلیه ی این انرژی بی حد و حصر میتوانید به فرزندان خود کمک کنید. ورزش، سرگرمی و ماجراجویی در فضای باز همگی گزینههای خوبی برای سرگرمی برای بچه های دارای تیپ شخصیتی ESFP هستند. در حالی که این بچه ها افراد برونگرا و مردم دوستی هستند، ممکن است در زمان ناراحتی نیاز به تنهایی داشته باشند. سعی کنید در چنین مواقعی قبل از صحبتکردن درمورد احساساتشان کمی به آنها زمان بدهید.
روابط عاطفی
افراد با تیپ شخصیتی ESFP در روابط خود صریح و روراست هستند. آنها در روابط خود نقش بازی نمیکنند و در روابط عاشقانه خونگرم و مشتاق هستند. نکتهای که باید در مورد این تیپ اشخاص درنظر بگیرید این است که این افراد از تعارض و دعوا خوششان نمیآید و هر نظر انتقادی را کاملاً شخصی تلقی میکنند. سعی کنید در رابطه خود با تیپ شخصیتی ESFP صریح و صادق باشید و از تندخویی بیش از حد و درگیری با آنها خودداری کنید.
تیپهای شخصیتی ESFJ, ISFP, ESTP از نظر ارزشها، حل مسئله و نگرش کلی بهکار شبیه تیپ شخصیتی ESFP ها هستند.
رمز موفقیت یک تیپ شخصیتی ESFP توجه به آینده، شخصی نکردن مسائل و پایبندی به تعهدات است.
منبع: crystalknows